Surrey Hills Townhouses

Status

Complete - 2014

Location

Surrey Hills / Melbourne

Photographer

Tanja Milbourne

The project was for two high end townhouses on a challenging sloped site in Melbourne’s inner east. The design was to replace an existing modernist house, and the client wanted to tap into the language and spirit of the mid-century design aesthetic. The houses are located side by side with a basement garage and a shared walk up access. Both units are arranged around a courtyard with large windows that orient the living spaces onto this outdoor area. The design makes use of lightweight and thermally efficient materials, with timber being employed as the hero, through a blackened shiplap cladding, hardwood flooring and through space defining elements, such as the stair which floats behind a screen of hardwood battens.